Saturday, November 16, 2013

10 kroku pred otevrenim obchodu

Pres SMB blog, blog ktery doporucuji vsem vaznym zajemcum o pro obchodovani. Tento prispevek od jednoho tradera totalne vystihuje o cem v obchodovani jde. Tento obchodnik si vytovoril process, serii kroku ktere se snazi totalne vyryt do mozku tak aby jeho rozhodovani v momente kdy se mu naskytne obchodni prilezitost bylo co nejracionalnejsi a fundamentane podlozene. Nekolik bodu mam ja ve svem obchodnim planu, libi se mi ale jednoduchost tohto postupu a rychle a prakticke pouziti.  Jde o proces o 10ti krocich  a proto s dovolenim prikladam preklad. Kdykoliv kdy spatrite potencialni obchod, ptejte se sami sebe: Co me na tomto obchode pritahuje? Musite mi pripraveny logicky RR scenar, ktery vas totalne nadchne, neobchodjute je proto ze se vam prilezitost libi.
Ted je treba prepnout do risk management modu a promyslet:
  1. Cilova cena, profit target (dlouhodoby chart) ktera dela obchod zajimavym ( v bodech ci tick). Vzdy pouzivejte delsi TF pro nalezeni potencialniho cile, profti targetu. To by mel byt idealni scenar (i presto ze vime ze v obchodovani neexituje nic  idealniho)  
  2. Krok 1 je mozne udelat az pote co jsem si naplanovali dopredu klicove infection body ci zony a to jak na kratkodobych TF a dlouhodobych TF.
  3. Dle idealniho scenare, je treba si uvedomit o jaky typ obchodu se bude jednat. Je to trade2hold (volne prelozeno obchod ktery budeme drzet dlouhodobeji dny ci tydny), kratkodoba pozice STP (short term position) o ciste tecnicky setup (obrat, chytit top/bottom - ten bychom meli drzet dlouhodobeji vzhledm k priznivemu RRR - ci je rychly skalp)
  4. Typ obchodu nam pomuze definovat obchodni strategii v souladu s  nasim risk profilem. 
  5. Je mozne do obchodu vstoupit se stop losem ktery je v ramci moznosti meho vlastniho risk limitu (limit se rozhoduje na zaklade typu obchodu, a RRR, obchodovat reversal 1:7 trade, je povolen i pres to ze vyzaduje vetsi SL nez napriklad velmi kratkodoby obchod. SL.
  6. Mit nastaveny SL ktery nam jasne rika kdy je nas scenar pro obchod  neplatny, cenu kdy nas v racionalnim stavu naplanovany obchod straci svou platnost. Toto nas ochrani pred neuzaviranim obchodu  a od redenim ztratovycho obchodu ( pridavanim do ztratove pozice) 
  7. Kdyz je tezke urcit na ktere cene presne chceme vstupovat, je mozne stale do obchodu vstoupit ale pyramidovanim, tak ze s mnohem mensi pozici vstupujeme a testujeme, v pripade ze trade zacina probihat tak ja bylo zamysleno muzeme zacit pridavat. Vzdy ale s ohledem na pred definovany risk na obchod. Toto nam umozni vstoupit a podilet se na rozjetem trendu bez toho abychom narusili nas risk profil. 
  8. Jen tehdy kdyz byly vsechny predchozi body promysleny a naplanovany, jen tehdy muzeme zadat obchodni prikaz. 
  9. Ted jiz jen zbyva byt trpelivy a drzet se planu jak jen to bude mozne.
  10. Jak zacne byt obchod v pozitivnich cislech rozhodnout kam umistit SL k break even, a na jake urovni je treba realizovat x tick profit. Nikdy nenecht velky pozitivni obchod aby se totalne otocil proti nam, a zustal na BE ci nechat aby se z nej stal ztratovy obchod. Toto nam umozni udrzovat stale viteznou mentalitu a udzet potrebny mentalni kapital pro zbytek obchodni seance.

A samozrejme Mike na konec pridava par odkazu na starsi blog posty a nahravku z webinare. Jako vzdy kvalita info od SMB je prvotridni.

No comments:

Post a Comment