Thursday, July 5, 2012

The Growth Mindset


           Jsem velkym priznivcem SMBcapital, od doby, kdy jsem precetl vybornou knihu do jednoho z partneru, ONE GOOD TRADE, navstevuji jejich web, pravidelne ctu blog, postrehy a poznatky, pristupy ktere pouzivaji oni sami a co uci sve tradery. Pro me je to nevycerpatelny zdroj informaci a poznatku, predevsim praktickych a primo od profesionalu. Navic, co se tyce kvality a hlavne zpusobu vysvetleni fundamentalnich zakladu, jsem nenasel konkurenci ( ja alespon zadnou neznam, pokud ma kdokoliv typ dejte vedet prosim). Mimo jine odebiram pravidelne newsletter, a tento clanek proste musim prelozit.

Fixed mindset

Lide veri, ze jejich zakladni kvality jako inteligence ci talent, jsou dany. Travi cas dokumentovanim jejich inteligence ci talentu misto aby je rozvijeli. Veri, ze talent se sam postara o uspech. Bohuzel se myli.

Growth mindset

Lide veri, ze jejich zakladni kvality je mozne rozvijet diky cilenemu procvicovani a trvdou praci na sobe samotnem - intelektualni schopnosti a talent je pouze zakladni kamen. Tento nahld na sebe sama v nich vytvari lasku ke studiu, houzevnatost a nezdolnost, ktere  jsou zakladem velkych uspechu. Prakticky vsichni velikani,  co neco dokazali, meli tyto kvality a pohled na sebe sama.

"Neumim to, nenarodil jsem se s talentem pro tuto vec"
"Proste to nejde, asi se pro to nehodim"
Tyto prohlaseni nikdy nevyslovite pokud prijmete growth mindset tak jak ho uci Carol Dweck ze Stanfordovi University. Proc je to tak dulezite pro tradery?

          Po ztratovem obchode vidime cervenou po cele obrazovce, zacerveni se nam nase vnimani sveta a jake  rozhodnuti pote udelame  bude determinovat zda skoncime jako looser ci profitabilni obchodnik. Muzem rvat a kricet na obrazovnku, ci dokonce rozmlatit klavesnici o monitor tak ze kousky budou litat po celem trading roomu. Muzeme se rozhodnout, ze proste na to nemame.        Nebo udelat krok zpet a poucit se z posledniho tradu.
          Jako traderi musime rozvijet growth mindset proti fixnimu mindsetu. Co to ale ten fixovany pristup znamena pro tradera? Udelame ztratovy obchod a odvodime, ze to je hodnoceni naseho obchodnickeho talentu. Po ztratovem obchodu mame strach udelat dalsi takovy, protoze muzeme ztratit znovu. Po ztratovem obchode se citime porazeni. Spatny, hrozny, zoufaly a to v zadnem pripade neni rozpolozeni ve kterem muzem dale sledovat trh.
        S growth mindset,  berem kazdy obchod jako darek, prilezitost, kterou nam dal trh, abysme se zlepsili. Dnes to znamena, jak jsem schopny dnes, jak dobry jsem  dnes. Cilenym procvicovanim budu behem dalsich 6ti mesicu mnohem lepsi. Neexistuje nic na svete co se neda zlepsit cilenym procvicovanim a treningem. Traderi s GM dosahuji lepsich vysledku, podvadeji mene, prizpusobuji se menicim trhum rychleji, uzivaji si sve prace mnohem vice a maji dramaticky mnohem vetsi sanci uspet.

Proc je tak dulezity GM v nasledujici seri postu.

3 comments:

  1. Perfektni prispevek! O growth mindset se take snazim, i kdyz po nejake chybe bych obcas tu mys stejne rozflakal. :) Je to cesta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diky, je to zajimave tema a nove tema, intuitivne si myslim ze to tak nejak tusime, ze opakovanim stale stejnych akci dostavame stale stejen vysledky a pokud nezacnem trochu experimentovat a menit pristup tak proste nedojde k rozvoji (vseobcne v jakekoliv aktivite) v tradingu mame tu vyhodu ze mame okamzity feed back udelam chybu a trh okamzite hodnoti.
      Kousek z rozhovoru s Carol na http://www.m-cc.nl/thegrowthmindset.pdf
      Carol: “Many people (in a fixed mindset)
      think that personnel selection is simply about
      selecting the brightest people and turning
      them loose. Yet years of research have
      shown that we are not good at predicting
      future success on the basis of current
      assessments of talent. In other words, we can
      measure people's present skills, aptitudes,
      and strengths, but this does not translate well
      into their future performance. Why? Because
      it doesn't tell us about people's potential for
      growth in the future-how they might
      perform with the right commitment, effort,
      and training. In fact, more and more research
      is showing that people's level of
      commitment, effort, and continued training
      is what eventually separates the most
      successful people from their equally talented,
      but less successful, peers. This is true in
      sports, science, and the arts-and it is
      becoming clear that it is true in business, too.

      Libi se mi ta cast kde rika ze se stale vice potvrzuje ze to co oddeluje uspesnych od neuspesnych je odhodlani, usili a cileneho treningu. Potencialni uspech neni dan ani determinovat nemenymi charakterovymi vlastnostmi ale usilim a snaho o zlepseni a neustalym ucenim se.
      Jeden z duvodu proc jsem zacal psat tento blog byla take snaha vytvorit contakt s jinymi obchodniky kteri nekde na ceste za svym snem zasekli a citi ze potrebuji dalsi impuls ci vymenu nazoru, zmenu nahledu na zabehle pristupy aby doslo ke kyzene zmene.

      Delete
  2. Pekne napsane. Je to taky jeden z duvodu, proc jsem zacal psat blog. Zkusit neco jinak a ono to vazne pomaha.
    Pravda je takova, ze trading je opravdu o neustalem vyvoji. Clovek si na zacatku mysli, ze kdyz se dostane do nejake faze, tak uz pak zkratka bude delat stejne veci porad dokola, ale neni to pravda. I kdyz je trader stabilneji ziskovy, porad je potreba se nejakym zpusobem zlepsovat, posouvat se a pracovat na sobe.

    ReplyDelete