Sunday, July 22, 2012

Pauzicka dovolena

Vzhledem k dovolene v CR vynechavam v posledni dobe trochu blog, prece jen pri cestovani neni cas na trhy a obchodovani, bez sledovani rates ale nemuzu byt. Kazdy den alespon na par minut navstivim alespon fxstreet.com pro posledni z trhu. Pri ceste do cr jsme si udelali dvoudenni zastavku v Amsterdamu, a opet nas tato evropska metropole nezklamala, prselo jak se na holandsko ma a vsude po ulicich byla citit omamna vune nejmenovane rostliny. Trochu jsem byl prekvapen holandskou privetivosti. Na jedne strane jsem se setkali s velice pratelskymi, hovornymi a vstricnymi holandany kteri mimo jine perfekne ovladaji anglictinu / diky za to Dutch neumim ani slovo/. Na druhe strane personal v hotelu ci na letisti fungoval jakoby  zcela automaticky a strojove. Pomalu vam ani nepodekuji, usmev opetuji az po te co jim vnutite svuj, a na veskere dotazy odpovidaji jak podle predem naucene sablony. Rikal jsem si ze je to proste profesionalni deformace z kazdodeni prace v hotelu na Lanzarote, kde vicemene kazdy den upevnujeme v  zamestnancich, ze pece o zakaznika je zaklad v oblasti sluzeb. Usmev, privetivost, dobra naladam, vstricnost a v pripade jake koliv nesrovnalosti nabidnout moznosti reseni je na dennim poradku. Nebo jsme si uz proste zvykli na lezerni zpuob zivota na ostrove, na typicke manana, a turisticky rytmus plynuti casu. Kdo vi.

Po kazdem navratu do cech jsem si stezoval na typickou ceskou neochotu, nasranost na tvarich prodavacu  v obchodech ci personalu v restauracich, kterou se uz ani nesnazili skryvat. Vetsina z nas co travime 8h ci vice h kazdy den v praci si muzeme vybrat, bud si ten cas udelam tak prijemny jak jen to jde nebo budu proste cely den nasrany na svet, kolegy, zakazniky, politiky, system a vubec. Je to osobni volba, at jsem v jakekoliv situaci, to jak na ni budem reagovat je jen nase osobni rozhodnuti. Nikdo je nenuti byt prodavacem ci hotelovym recepcnim. Pokud se jim nelibi byt cely den na ocich verejnosti, zijme diky bohu ve svobodne spolecnosti, a muzem zmenit zamestnani ci se pustit neceho vlastniho. Remcani a stezovni proste nevidim jako konstruktivni alternativu ale je to zajimavy fenomen. Je zajimave sledovat kolik energie a casu venuji nekteri jednici na hledani priciny, nekoho nebo neceho na co se da vymluvit, shodit vinu. Nebo proste prohlasit ze to proste tak je a ze nelze nic udelat s danym stavem veci. A pritom kolikrat maji je odpoved primo pred nosem ale diky svemu negativnimu postoji ji proste nevidi.
 
 Jsem ovsem rad ze vidim v posledni dobe zmenu. V mem rodnem meste me treba prekavapili velice prijemne kavarna jidelna kde se da posadit na kvalitni kavu ci jidlo, personal je privetivy, maji tam free wifi ktera opravdu funguje snadno a rychle, detsky koutek s hromadou hracek coz kazdy rodic jiste oceni a k tomu vsemu navic rozumne ceny. Proste prijemne prekvapeni.


 


 

No comments:

Post a Comment