Friday, March 15, 2013

Order book BID x ASK


Pochopeni toho co je to order book a jak funguje patri z zakladum obchodovani. Pojdme se podivat na zakladi microstrukturu a logiku order booku. 

Limit order book a microstruktura trhu. 

Zacneme uplne od piky, predpokladejme ze chce koupit akcie MSFT ( Microsoft), k tomu ucelu muzeme pouzit v podstate pouze dva typy orderu, limit a nebo market. Pouzitim limitniho prikazu zadavam nejen objem (1000 akcii) ale I cenu. Predpokladejem ze chceme koupit MSFT ktery se aktualne obchoduje na 24.07$ ale nase maximalni cena za kterou jsme ochotni koupit je 24.04$ ci nize.  Muzeme vyuzit limitni order kde specifikujeme cenu. Tento prikaz bude umisten ve fronte zvane buy order book. Fronta je organizovana podle ceny. Na vrcholu fronty sedi zatim neexekuovane objednavky s nejvyssi cenou. Tato cena je take nazyvana “BID”.  Pokud existujie nekolik orders se stejnou cenou, jsou sezareny podle casu v ktery do order booku dorazily (Cim drive dorazi order tim ma vyssi prioritu). Podobne je sezarena take sell order book, avsak v opacnem poradi, cim nizsi cena tim je order umisten vyse k vrcholu fronty. Vrchol  sell fronty je take nazyvan “ASK”. Takze order book je rada  limit orderu organizovna od nejvyssi ceny na vrcholu  fronty smerem dolu k nizsi cene. BID a ASK, neni nic jineho nez vrchol kazde fronty, rozdil mezi BID-ASK se nazyva spread. Z definice order book se sklada pouze a jen z neexekuovanych objednavek.  Jsou to dve fonty objednavek cekajicich az se cena pohne jejich smerem.

 Jak tedy dojde k exekuci cekajich prikazu?

Existuji dva zpusoby: 

Prvni, v  momente kdy prijde market order na trh, je okamzite sparovana s limitni objednavkou na vrcholu fronty. Tak napriklad market order BUY, k nakupu 2000 akcii MSFT je sparovana s dostatecnym objemem v prodejni SELL fronte. Naprikald, viz obrazek, takova objednavka by byla uspokojena dvema limit sell orders, na 500 akcii, na 24.069$ a dasich 500 akcii na 24.07$, pote 200 akcii na 24.08$ a zbyvajicich 300akcii na 24.09$ kde za 1981 cekajich objednavek dojde k uspokojeni  a zustava 1681 v sell book jako limitni order na vrcholu fronty a stava se tak novy ASK.



Druhy, pokud je cena buy limit order (ci sell respktive) je vyse nez aktualni ASK (ci pod BID pro sell respective) dojde ke sparovani prikazu s proti stranou order book.  Je dulezite si uvedomit, ze ceny za ktere dojde k exekuci jsou ceny, ktere jiz existuji v order booku (ceny limitnich objednavek), nedojde ke sparovani za ceny z prichazejicich market orders. Kazda market ci limit objednavka prichazi do order book zvlast, existuje striktni sekvence v ktere orders prichazeji a v zadnem pripade nemuzou prijit dve ordery ve stejnem case ( muzou prijit ve stejnem case nicemene vnitrni algoritmus jim prideli rozdilny time stamp - prioritu). Last price, vznika exekuvanim objednvek bud prvnim ci druhym zpusobem. Je to v podstate posledni cena za kterou se vyporadali prikazy, za kterou se obchodovalo. Toto je cena kterou vetsinou zminuji lide pokud rikaji last ticker price. 

A to je vse, toto je v podstate mechanismus exekuce objednavek. Samozrejme v zavislosti na burze, implementaci order booku a moznosti vyuziti skrytych objednavek, rusenim orderu, vyuzivanim skrytych parametru a roztristenosti trhu ( stejna akcie je obchodovani na vice burzach a systemech) a hlavne rychlosti s kterou cely proces probiha,  je tvorba ceny celkem komplexni zalezitost. 

No comments:

Post a Comment