Tuesday, January 28, 2014

Co udelat kdyz vstupuji do pozice prilis brzy - netrpelivy trader

Vcera jsem odskocil od tohoto postu o Stoickem klidu a obchodovani. Postu z blogu volne prelozene jak Umeni negativniho mysleni. Jeden z  mala blogu co pravidelne ctu a odkud jsem cerpal inspiraci na zakoupeni mnoha skvelych knih v minulem roce.  Co byste poradil netrpelivemu traderovi. Problem s kterym se osobne delsi dobu potykam a marne bojuji, vim o probelmu ale nedari se mi s tim nejak rozumene skoncovat. Dr Andrew Menker, psycholog dlouhodobe spolupracujici s SMB prozrazuje:

Vzdy kdyz zacina rozhovor s netrpelivym trader zacina s FOMO (fear of missing out) pekne cesky, strach z promeskame prilezitost. Mnoho traderu, i presto ze vi o teto chybe,  nejsou schopni v momente kdy obchoduji ovladnout sve emoce a vstupuji predcasne. I kdyz pres mentalni pripravu a nacvik stale podlehaji navalu emoci, stoji za tim neco hlubsiho, vetsinou na uvrovni podvedomi. Vetsinou jde o nejakou neuspokojenou potrebu behem vyvoje, potreba uznani, potreba byt uznan a prijat. V techto pripadech trader neobchoduje trh ale svou touhu byt uznan. A zde dobry coaching muze udelat divy. Vetsina z nas ma nejakou neuspokojenou potrebu o ktere vedome nevi, tato muze byt spustena v ruznem prostredi. V pripade tradera jde o trh. I kdyz je trader intelektualne schopen si uvedomit ze trh nabizi mnoho a mnoho prilezitosti v momente kdy se rozhoduje o obchodovani,  FOMO ktery prameni z podvedomi, prebira kontrolu.

Dalsi pohled muze byt otazka proc ma trader tak silne nutkani k rychele odmene.  Pokud trader nema v zivote jine zdroje uspokojeni a vetsina uspokejni pochazi z obchodovani, tato potreba rychle odmeny se muze projevit netrpelivosti. Vyzkumu neurologa Jodie Trafdon, PhD, ktery provadel na neuronech a prenosu signalu v mozku krys, opic a lidi, dospel k podbnemu zaveru: nespokojenost v zivote se vetsinou projevuje impusivnim chovanim, snahou dostat odmenu hned a rychle. Naprava vetsinou spociva v uceni tradera urcitym technikam jak vyjadrovat vdecnost v zivote a tim tak bojovat proti nutkani o okamzite odmene.  Vdecnost zpomali netrpeliveho tradera. Vice ve zminenem postu. 

No comments:

Post a Comment